Scandi Style Salmon Rye Roll

Kanapki Scandi Style Salmon Rye Roll są inspirowane moimi ulubionymi kanapkami z brytyjskiego Pret a Manger i osobiście uważam, że są to najlepsze kanapki na świecie. Zawsze, gdy jestem w Londynie odwiedzam Pret, a teraz mogę cieszyć się tym smakiem w domu. Mam nadzieję, że Wy również ich spróbujecie. 

Sos remoulade:

Składniki:

  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki creme fraiche
  • kilka małych korniszonów
  • 1 łyżka kaparów posiekanych
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na sos. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj więcej creme fraiche.

Składniki (2 porcje):

  • 2 świeże bułki najlepiej żytnie
  • 150 g łososia gravlax (może być też kupny wędzony)
  • 4 łyżki sosu remoulade
  • 1/2 średniego ogórka, pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 rzodkiewki
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • kilka gałązek koperku

1. Przekrój bułkę na połowę, aby powstała górna i dolna część.

2. Na dolnej i górnej części bułki rozsmaruj równą ilość sosu remoulade.

3. Następnie rozłóż łososia (gravlax) na sosie.

4. Na koniec połóż kilka plastrów ogórka i rzodkiewki.

5. Na wierzchu ułóż cebulkę i koperek.

6. Przykryj górną częścią bułki i delikatnie dociskaj, aby składniki się połączyły. 

Scandi Style Salmon Rye Roll