Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, szczególnie popularne w Szwecji, Norwegii i Danii. Pochodzi ono z czasów wikingów, którzy używali soli do konserwacji ryb podczas długich podróży morskich. Dziś jest to znane i cenione danie na całym świecie, które doceniane jest za swoją delikatną i aromatyczną marynatę. Przygotowywanie gravlaxu to także sposób na podkreślenie naturalnego smaku i jakości łososia. To prawdziwa kulinarna perełka, która zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem na talerzu. To wręcz idealne danie na święta Bożego Narodzenia.

Składniki (6-8 porcji):

  • 1 szklanka soli kuchennej
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 łyżka soli morskiej Maldon
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 płaska łyżka zmielonego czarnego pieprzu
  • pęczek świeżego kopru
  • 1 łyżeczka rozbitych ziaren kolendry
  • 900 g filetu łososia o wysokiej jakości ze skórą
  • 2 starte na grubych oczkach buraki

1. Wymieszaj sól, cukier, skórkę z cytryny, pieprz, kolendrę, buraka i świeży koperek w misce.

2. Przygotuj szklane lub ceramiczne naczynie, które pasuje do twojego łososia. Połóż na dno folię i włóż na dno naczynia 1/3 marynaty, a następnie połóż łososia na górze. Przykryj łososia pozostałą marynatą, tak aby koperek był równomiernie rozłożony. 

3. Przykryj naczynie folią spożywczą, przyciśnij i umieść w lodówce na co najmniej 2 dni, ale najlepiej 3 dni.

4. Po upływie tego czasu wyjmij łososia z marynaty i spłucz go pod zimną wodą. Delikatnie osusz.

Teraz czas na najważniejszy krok:

5. Za pomocą ostrego, giętkiego noża cienko pokrój łososia od skóry. Aby zachować świeżość i smak, podawaj od razu. 

6. Idealnie smakuje z oliwą extra virgin, koperkiem, kaparami, czerwoną cebulką i różowym pieprzem. Mniam

Gravlax