Sałatka ziemniaczana

Po kilkudniowym pobycie w Pradze zainspirowałyśmy się ich kuchnią i postanowiłyśmy się tu z Wami podzielić kilkoma przepisami. Na pierwszy rzut mamy szybką i prostą w przygotowaniu sałatka ziemniaczana, która idealnie pasuje do sznycla, kotleta mielonego czy samodzielnie jako szybki lunch. Podkreślający smak musztardowy dressing oraz ogórek to idealne połączenie z ziemniakami na zimno.

Składniki:

  • 20 obranych i ugotowanych w całości ziemniaków sałatkowych 
  • pół ogórka 

Dressing:

  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina 
  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy  
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

Ziemniaki studzimy. Układamy na talerzu wraz z plasterkami ogórka. Składniki dressingu dokładnie mieszamy. Polewamy ziemniaki i ogórka. I gotowe.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA