Tofu po koreańsku

Już dzieliłyśmy się z Wami kilkoma daniami idealnymi dla wegan i daniami kuchni orientalnej. Tym razem postawiłyśmy na połączenie tych dwóch światów i mamy danie idealne dla wegan, osób, które stosują i lubią dietę roślinną ale też lubią smaki orientalne. Idealnie usmażone tofu z koreańskim, lekko słodko- ostrym dressingiem a do tego zielona sałatka. Spróbujcie a jesteśmy pewne, że to danie już na zawsze zagości w waszym menu, nawet jeśli jesteście zwolennikami mięsa.

Składniki (2 porcje):

  • 500 gramów twardego tofu 
  • olej arachidowy  

Dressing:

  • 2 łyżki mirin  
  • 1 łyżka gochujang, koreańskiej pasty chili  
  • 1 łyżka miodu  
  • olej sezamowy 
  • tamari sos 
  • pęczek szczypiorku posiekany 
  • 2 papryczki chili pokrojone w plasterki 
  • czarny sezam 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty 

Dodatkowo:

  • ulubione zielone sałaty  
  • 1 limonka 

Przygotowanie:

Tofu odsączamy z wody, na papierowym papierze przez około 15 minut. Smażymy na gorącym oleju po 4-5 minut z każdej strony. W międzyczasie łączymy składniki dressingu bardzo dokładnie mieszając, by rozpuścił się miód.  

Na talerzu układamy tofu, sałaty a wszystko polewamy dokładnie dressingiem. Podajemy od razu.

TOFU PO KOREAŃSKU