Chyba nie ma osoby, która nie znałaby tej popularnej pasty z ciecierzycy, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego, dlatego ta pasta chyba najbardziej znana jest wśród miłośników kuchni roślinnej. Można ja stosować jako dip z surowymi warzywami np. marchewką, ogórkiem czy rzodkiewką lub np. zamiast masła na chleb. Jakkolwiek byśmy jej nie zastosowali, smakuje super. Możemy ją przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nawet do tygodnia. Do tego przepisu wprowadziliśmy trochę naszej wariacji i dodałyśmy łyżkę masła z orzechów ziemnych oraz oliwę z lnu. Jesteśmy ciekawe jak wam zasmakuje ten przepis.
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy z puszki, odsączonej i osuszonej
- 2 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sok z dwóch cytryn
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka masła orzechowego (z orzechów ziemnych)
- sól oraz pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z lnu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej wody. I gotowe. Prosty sos w niespełna 10 minut.