Kurczak pak choi

Proste, nieskomplikowane dania oraz takie, które można zrobić w parę minut, lubi chyba każdy. Kilka składników, chwila skupienia przy kuchni i obiad stoi na stole. A potem możemy iść na spacer czy też poczytać książkę w ogrodzie. Jeśli też tak myślicie, zapraszam do zrobienia tego dania.

Składni ( 4 porcje):

  • 250 gramów mini filecików z piersi kurczaka
  • 500 gramów kapusty pak choi
  • olej arachidowy do smażenia
  • extra szczypiorek do podania
  • Marynata:
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego (rozdrobnić w młynku do kawy, bądź w moździerzu) 
  • 1 łyżeczka octu japońskiego (jeśli nie mamy, możemy zastąpić np. jabłkowym)
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • szczypta czarnego sezamu
  • mała łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Do szklanego pojemnika wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy w marynacie. Zamykamy i marynujemy w lodówce przez noc.

Następnego dnia myjemy i kroimy kapustę. Jeśli nasze kapusty są małe kroimy na pół, jeśli większe na 4 części.

Następnie rozgrzewamy wok. Wlewamy niewielką ilość oleju, a gdy jest już gorący wyjmujemy kurczaka z marynaty i wrzucamy na wok (zachowując sos). Smażymy kurczaka kilka minut, często mieszając. Zdejmujemy na osobny talerz, a na wok dodajemy kapustę. Smażymy podlewając marynatą również kilka minut, jednak nie za długo. Kapusta musi być miękka, ale równocześnie jędrna.

Na koniec dodajemy kurczaka i pozostały sos. Podgrzewamy chwilę i zdejmujemy z ognia. Posypujemy świeżym szczypiorkiem według uznania. Super smakuje jako samodzielne danie, bądź też z ryżem czy makaronem ryżowym.  

Kurczak pak choi