Już prawie koniec lata, dlatego w pełni wykorzystajmy jego dobrodziejstwa i cieszmy się potrawami sezonowymi. Pomidory należą zdecydowanie do moich faworytów podczas lata, bo są pyszne, zdrowe i mają nieskończoną listę dań, gdzie można ich użyć. W te najgorętsze dni polecam Wam przygotować chłodne i orzeźwiające gazpacho. Jest pełne witamin oraz dodaje energii, fajnie przy tym chłodząc.  

Składniki (2 porcje):

  • 3 pomidory malinowe
  • 10 pomidorków koktajlowych żółtych
  • 2 małe ogórki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 małej papryczki chili
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta kolendry

Do przybrania:

  • kilka pomidorów koktajlowych
  • szczypiorek
  • bazylia
  • kolendra
  • kwiatki (mniszek lekarski, stokrotki)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki myjemy, obieramy i wrzucamy do blendera z kilkoma kostkami lodu. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku, a następnie wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Przed podaniem dekorujemy posiekanymi w kostkę pomidorkami i szczypiorkiem, oraz przystrajamy ziołami i kwiatkami. Dodatkowo skrapiamy oliwą z oliwek. Podajemy z ulubionym pieczywem bądź jako samodzielny koktajl.  

Gazpacho