Święta już w nadchodzącym tygodniu. W tym roku na stół wielkanocny postanowiliśmy postawić żurek, ale nie taki tradycyjny z jakiem i białą kiełbasą, ale żurek wegański. Parę dni eksperymentów sprawiło, że wyszedł on naprawdę pyszny, dlatego zachęcamy was do wypróbowania tego przepisu. Nam smakuje on nawet bardziej od tego tradycyjnego. 

Jaki jest wasz ulubiony Żurek?  

A może co roku inny? 

Składniki (6-8 porcji):

  • 0,5 litra zakwasu na żurek 
  • 1,5 litra warzywnego bulionu  
  • 250 gramów śmietany wegańskiej do zupy 
  • 4 duże ziemniaki 
  • suszony rozmaryn 
  • oliwa  
  • sól oraz świeżo mielony pieprz  
  • 1 cytryna 
  • 200 gramów twardego tofu 
  • pęczek szczypiorku 
  • duża garść suszonych boczniaków 
  • 3 ziela angielskie 
  • 2 liście laurowe 
  • pęczek natki 

Przygotowanie:

Zagotowujemy bulion. Dodajemy ziele angielskie wraz z listkiem laurowym, grzybami. Gotujemy na wolnym ogniu 30 min. Dodajemy zakwas. Gotujemy kolejne 30 min. Rozgrzewamy piec do 170°C. Kroimy ziemniaki na 4-6 części w kostkę, zachowując skórę. Skrapiamy oliwą i posypujemy suszonym rozmarynem oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do pieca na 20 minut. Od czasu do czasu potrząsamy blacha. Ziemniaczki powinny być złotobrązowe. Na papierze kuchennym osuszamy tofu około 5 min. Kroimy w kostkę około 3-3 cm. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy tofu po kilka minut z każdej strony na zloty kolor.

Do zupy dodajemy śmietanę, wcześniej hartując w kubku, zalewając zupą. Doprawiamy solą oraz pieprzem i sokiem z 1 cytryny. Na talerze wyjmujemy upieczone ziemniaki oraz usmażone tofu. Zalewamy gorącą zupą. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz natką. A do tego pyszny i chrupiący chlebek. 

Żurek wegański