Twarożek wielkanocny z rzodkiewką

Niebawem święta wielkanocne i stoły zapełnione jedzeniem. Od faszerowanych jajek, poprzez żurek z białą kiełbasą aż do babek wielkanocnych i mazurków. Kilka dni wolnych od pracy i czas, który spędzimy z najbliższymi. Wielkanoc to najważniejsze święto w polskiej kulturze, dlatego i w tym roku postaramy się przygotować dania tradycyjne, ale pamiętając też o tym, by były one zdrowe. Każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. Na pierwszy ogień twarożek z rzodkiewką. Danie proste, bezmięsne, lekkie i smaczne.

Składniki (6-8 porcji):

  • 350 gramów twarogu półtłustego 
  • 250 gramów jogurtu naturalnego 0% 
  • 100 ml mleka 1,8% 
  • 1 mała posiekana cebula 
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • sól 
  • pęczek rzodkiewki 

Przygotowanie:

Twaróg mieszamy bardzo dokładnie z jogurtem oraz mlekiem. Dodajemy cebulę i znowu mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. W razie potrzeby dodajemy mleka. Całość posypujemy szczypiorkiem a na górze układamy umyte i pokrojone rzodkiewki. Podajemy ze świeżym pieczywem. 

Twarożek wielkanocny z rzodkiewką