Pieczona feta z warzywami

Kocham jesień szczególnie za te pyszne rozgrzewające dania, pieczone warzywa i cudowne kolory na talerzu. Poczęstujcie się moją pastą z sera feta z warzywami. 

Składniki (8 pocji):

  • 1,5 czerwonej papryki (oczyszczamy z nasion)
  • 3 marchewki (obrane)
  • 1 główka czosnku
  • 1 ser feta
  • 4-5 łyżek oliwy do pieczenia
  • sól, pieprz
  • suszone oregano

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek extra virgin
  • liście sałat
  • ulubione pieczywo

Paprykę i czosnek kroimy na pół, a marchewki w słupki. Warzywa oraz ser rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, doprawiamy lekko solą, większą ilością pieprzu oraz oregano. Zapiekamy w 190-200 °C przez 40 minut aż warzywa będą miękkie. Paprykę obieramy ze skórki, a z czosnku wyciskamy środek. Przekładamy całość do robota kuchennego lub blendera kielichowego. Miksujemy na gładką pastę, dolewamy oliwę virgin i kilka łyżek przegotowanej wody, jeśli pasta jest zbyt gęsta. Na sam koniec wyjmujemy na talerz, polewamy oliwą virgin, posypujemy pieprzem, oregano oraz mieszanką liści sałat. Podajemy z grillowanym pieczywem.

Pieczona feta z warzywami