Kocham jesień szczególnie za te pyszne rozgrzewające dania, pieczone warzywa i cudowne kolory na talerzu. Poczęstujcie się moją pastą z sera feta z warzywami.
Składniki (8 pocji):
- 1,5 czerwonej papryki (oczyszczamy z nasion)
- 3 marchewki (obrane)
- 1 główka czosnku
- 1 ser feta
- 4-5 łyżek oliwy do pieczenia
- sól, pieprz
- suszone oregano
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek extra virgin
- liście sałat
- ulubione pieczywo
Paprykę i czosnek kroimy na pół, a marchewki w słupki. Warzywa oraz ser rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, doprawiamy lekko solą, większą ilością pieprzu oraz oregano. Zapiekamy w 190-200 °C przez 40 minut aż warzywa będą miękkie. Paprykę obieramy ze skórki, a z czosnku wyciskamy środek. Przekładamy całość do robota kuchennego lub blendera kielichowego. Miksujemy na gładką pastę, dolewamy oliwę virgin i kilka łyżek przegotowanej wody, jeśli pasta jest zbyt gęsta. Na sam koniec wyjmujemy na talerz, polewamy oliwą virgin, posypujemy pieprzem, oregano oraz mieszanką liści sałat. Podajemy z grillowanym pieczywem.