Jabłka w cieście

Tego typu deser należy do jednych z moich ulubionych. Ciasta nie jest dużo, za to całe plasterki zdrowych i soczystych jabłek, które kocham, a jesienią i zimą jem codziennie. 

  • 2 duże jabłka, wydrążone i pokrojone w plasterki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia)
  • cukier brązowy i cynamon (do posypania)

W misce mieszamy mąkę, cukier i sól.

Dodajemy jajko i mleko do miski z suchymi składnikami. Mieszamy energicznie, aż powstanie jednolite ciasto.

Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu.

Zanurzamy plasterki jabłek w cieście, jedno po drugim, aby je obtoczyć.

Delikatnie przekładamy obtoczone jabłka na rozgrzany olej. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.

Wyjmujemy smażone jabłka z patelni i odsączamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Obtaczamy smażone jabłka w cukrze i cynamonie przed podaniem.

Jabłka w cieście