Makaron z groszkiem

Ser gorgonzola, to jeden z moich ulubionych włoskich serów pleśniowych. Szczególnie często używam go do przyrządzenia sosów do makaronu. Sprawia, że sos ma wyraźny smak, ale kremową konsystencję. Połączenie składników w tym daniu sprawia, że proste składniki nabierają wyjątkowego smaku.

Składniki (2-4 porcje):

  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 gramów zielonego groszku
  • 250 gramów szynki
  • 90 gramów sera gorgonzola
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • parmezan według uznania
  • sól oraz świeżo mielony pieprz
  • 120 ml crème fraîche (jeśli nie mamy, możemy zastąpić śmietaną gęstą do sosów)
  • 250 gramów makaronu penne ugotowanego al dente
  • pęczek natki pietruszki  

Przygotowanie:

Na dużej patelni, na łyżce masła przesmażany starty czosnek przez parę sekund, uważając, aby się nie przypalił.

Dodajemy szynkę i smażymy około 3-4 minuty. Doprawiamy bardzo lekko solą oraz pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron (al dente). Do szynki wlewamy wino, a po chwili crème fraîche. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy ser gorgonzola, groszek oraz makaron i garstkę startego parmezanu. Całość mieszamy do rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze i dodatkowo posypujemy startym parmezanem oraz natką.

Makaron z groszkiem