Pieczone warzywa

Każda pora roku ofiaruje nam inne dobroci, dlatego każda z nich jest taka wyjątkowa i czekamy na nią z utęsknieniem. Jesień to czas pieczonych warzyw. A robi się je niezwykle prosto. Wystarczy wybrać nasze ulubione warzywa sezonowe, wrzucić do pieca, chwila moment i gotowe. Zobaczcie sami.

Składniki (4 porcje):

  • około 20 kolorowych marchewek
  • paczka brukselki
  • oliwa do pieczenia
  • sól, pieprz
  • czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:

Piec nagrzewamy do 180°C. Umyte dokładnie warzywa układamy na blasze do pieczenia, a następnie solimy, pieprzymy i polewamy delikatnie oliwą. Warzywa muszą być dobrze nim pokryte, dlatego robimy to w dłoniach. Na koniec dodajemy czosnek niedźwiedzi. Wkładamy warzywa do pieca na około 30-40 minut, często potrząsając warzywami, aby równo się upiekły. Smacznego!

Pieczone warzywa