Beef brisket Pho

Z zupami Pho mogłabym eksperymentować absolutnie bez końca. Inspiracją do tej Pho była wizyta w jednej z moich ulubionych restauracji w Londynie. Wołowa zupa Pho z dodatkiem pysznej ostrej pasty Sa Tê oraz pasta z chili i krewetek. Połączenie długo gotującego się bulionu, tj. u mnie 12 godzin oraz świeżych ziół i limonki z pewnością czyni z tej zupy najlepszą zupę świata.

Składniki (6-8 porcji):

  • 2 kg różnych kości wołowych w tym ogonów wołowych
  • 1 kg mostka wołowego (może być wraz z koscią)
  • około 6 litrów wody
  • szczypiorek- 3 gałązki
  • 1/2 pora
  • korzeń imbiru 5 cm
  • 3 duże szalotki wraz z łupiną
  • garść nasion kolendry
  • 2 patyki cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżowe
  • 6 nasion czarnego kardamonu
  • 1/3 łyżki cukru palmowego
  • sos rybny
  • mała szczypta soli

 Sa Tê (pasta):

  • 1łyżka oleju
  • 2 łyżki pasty trawy cytrynowej
  • 1 łyżka pasty czosnku (lub startego)
  • 1 łyżka startej szalotki
  • 1 łyżeczka sfermentowanej pasty z krewetek
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka annatto w proszku (nada zupie pięknego koloru)

Do podania według uznania (u mnie mnóstwo):

  • pęczek mięty
  • pęczek kolendry
  • kiełki fasoli
  • szczypiorek – posiekany wzdłuż
  • po 1 limonce na osobę
  • sos rybny do smaku
  • 3 czerwone chili
  • sawtooth (ngo gai) natka tajska o intensywnym cytrynowym smaku i zapachu
  • tajska bazylia
  • pasta z chili i krewetek (tylko do wersji na ostro)
  • prażona szalotka

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy mięso i kości. Po 20 minutach gotowania wylewamy wodę z burzynami, myjemy mięso i kości i nalewamy czystej wody. Na patelni podpiekamy szalotki, imbir, nasiona kardamonu, kolendry, gwiazdki anyżowe oraz cynamon. Dodajemy szczypiorek oraz pora. Dodajemy cukier palmowy i szczyptę soli. Nie za dużo, gdyż sos rybny jest bardzo słony.

Gotujemy minimum 8 godzin do 12. Po tym etapie przecedzamy zupę przez tkaninę, kości wyrzucamy, a mięso rozrywamy i dodajemy ponownie do zupy.

Bulion doprawiamy sosem rybnym.

Jeśli lubimy wersję na ostro w stylu Hue przygotowujemy pastę. Jeśli wolimy delikatną wersję, pomijamy pastę.

Na oleju przesmażamy wszystkie składniki pasty. Doprawiamy i podlewamy wodą. Pastę dodajemy do zupy.

W międzyczasie przygotowujemy dodatki do zupy, kroimy szczypiorek na kawałki. Przygotowujemy świeżo ugotowany makaron ryżowy.

Do miseczek wkładamy po łyżce makaronu, zalewamy rosołem z kawałkami mięsa, przystrajamy świeżymi ziołami oraz rybnym sosem i limonką.

Beef pho