Sałatka z komosą a’la Nandos

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sałatkę z komosą a’la Nando’s, którą odkryłam podczas moich wizyt w tej restauracji w Londynie. Ta sałatka jest tak smaczna i pełna harmonii smaków, że teraz często przygotowuję ją także w domu. Zainspirowana autentycznymi składnikami i wyjątkowym dressingiem czosnkowym, ta sałatka staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Przygotujcie się na połączenie świeżości sałaty, kuszącej konsystencji komosy ryżowej, wyrazistego smaku sera feta oraz intensywności suszonych pomidorów. Aby dodać jeszcze więcej chrupkości i smaku, możecie również przygotować grzanki. Cieszcie się tym przepisem tak samo jak ja, i do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • garść dowolnej sałaty (u mnie rzymska), ale może być też mieszanka
  • garść ugotowanej komosy ryżowej (u mnie czerwona), może być też inny kolor
  • garść pokruszonego sera feta
  • kilka pomidorów suszonych z oleju (ja użyłam takie wraz z oliwkami)

Dressing czosnkowy:

  • 50 ml oliwy extra virgin
  • 3 starte ząbki czosnku (lub mniej, ja uwielbiam czosnek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • syrop klonowy do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ostudź.

2. Pokrusz ser fetę na mniejsze kawałki.

3. Na talerzu ułóż garść sałaty.

4. Dodaj ugotowaną komosę ryżową na sałatę.

5. Posyp sałatkę pokruszonym serem fetą.

6. Dodaj kilka pomidorów suszonych z oleju, można przekroić na pół.

7. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, starte ząbki czosnku, sok z cytryny i syrop klonowy. Dopraw do smaku.

8. Polej sałatkę dressingiem czosnkowym.

9. Opcjonalnie: przygotuj grzanki i umieść je na górze sałatki.

10. Smacznego! 

Sałatka z komosą a’la Nandos
Sałatka z komosą a’la Nandos