Sałatka azjatycka

Nie macie pomysłu na lunch do pracy? Mam dla Was świetny pomysł na zdrową sałatkę do lunch boxa – sałatkę azjatycką z makaronem soba! Ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale również pełna aromatycznych smaków i chrupiących warzyw. Jest idealna na lunch w pracy, szkole czy na pikniku.

Jest lekka, pełna świeżych składników i przede wszystkim smaczna. Możecie ją również zabrać na piknik czy podać na letnich spotkaniach ze znajomymi. Do tego jest zdrowa ze względu na obecność składników odżywczych.

Składniki:

  • 100g makaronu soba 
  • odrobina oleju sezamowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 marchewka 
  • 1 cebulka dymka
  • 200g obranych, ugotowanych krewetek
  • garść liści kolendry
  • 1 łyżka prażonych czarnych i białych nasion sezamu, do posypania

Sos:

  • 1 szalotka, obrana i drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 1 mała czerwona papryczka, pozbawiona nasion i drobno posiekana
  • 2-3 łyżki soku z limonki, lub więcej według smaku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki prażonego oleju sezamowego

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i polej odrobiną oleju sezamowego.

2. Warzywa pokrój w cienkie paski. Cebulki dymki pokrój drobno. 

3. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu: szalotkę, czosnek, papryczkę, sok z limonki, sos rybny, sos sojowy, cukier i olej sezamowy. Mieszaj, aż składniki się połączą.

4. Połącz wszystko razem tzn. makaron, sos i warzywa, aż składniki się połączą.

5. Na koniec dodaj liście kolendry, krewetki i wymieszaj delikatnie.

6. Podaj danie posypane prażonymi nasionami sezamu.

Sałatka azjatycka
Sałatka azjatycka