Żur świąteczny

Żur świąteczny to potrawa, bez której nie można wyobrazić sobie świąt wielkanocnych. Ta zupa gości niemal w każdym polskim domu, ale też każdy ma na przygotowanie jej troszkę inny sposób. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji.

Składniki (6 porcji):

  • 400 gramów białej kiełbasy 
  • 200 gramów suszonej kiełbasy
  • 2 listki laurowe 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • kilka ziaren pieprzu 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszony grzybek
  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • majeranek 
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • śmietana do zupy 12% (opcjonalnie)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • świeży tymianek

Białą i suszoną kiełbasę układamy na spodzie garnka i dodajemy około 6-7 szklanek wody, dodajemy listki laurowe, grzybek, czosnek, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.  Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę, a wywar cedzimy. Ponownie zagotowujemy wywar i łączymy z zakwasem. Doprawiamy żur majerankiem oraz dodajemy pokrojoną kiełbasę, posiekany grzybek. Możemy również dodać odrobinę zahartowanej zupą śmietany. Ja dodaję około 1 łyżki, aby zbalansować smak. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodajemy pokrojone jajko. Dekorujemy tymiankiem. 

Żur świąteczny