Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami, to taki pyszny domowy przepis, który większości osób kojarzy się z dzieciństwem lub też latami szkolnymi. Takie polskie fast food’y zawsze można było znaleźć na dworcu lub w budkach na ulicy, gdzie można było kupić wypasionego hamburgera z mnóstwem surówek lub długaśną zapiekankę z pieczarkami i serem. Ale od czasu, kiedy sama robię je w domu, smak dzieciństwa gości u mnie dość często.

Składniki (4 porcje):

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula w kostkę
  • 900 gramów pieczarek startych na tatce
  • 150 gramów startego żółtego sera
  • 1 duża bagietka
  • sól i pieprz
  • domowy ketchup

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy sól i pieprz, a następnie starte pieczarki. Smażymy do odparowania wody z pieczarek. Ewentualnie doprawiamy. Farsz nakładamy na bagietki, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut. Podajemy z domowym ketchupem. Przepis na mój ketchup znajdziecie na blogu w zakładce sosy. Smacznego.

Zapiekanki z pieczarkami