Yorkshire pudding wrap

Yorkshire pudding, to proste do wykonania ciasto angielskie, składające się z mleka, jajek oraz mąki. Pudding można podawać na wiele sposobów oraz wielkości. Zazwyczaj ciasto wlewa się do małych blaszanych foremek, wyglądem przypominającym muffinki, ale można także przygotować je na dużej blasze i tak jak ja zrobić pyszny angielski wrap z nadzieniem inspirowanym typowym angielskim „Sunday roast”. 

Składniki (2 porcje):

Ciasto:

  • 150 gramów mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli

Następnie:

  • 1 łyżka oleju
  • Nadzienie:
  • 150 gramów jarmużu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 200 gramów wołowej pieczeni
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • musztarda
  • chrzan
  • pieprz

Przygotowanie:

Mleko, jajka oraz mąkę i odrobinę soli łączymy na gładką masę. Ja używam do tego blendera kielichowego. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na poł godziny. Nagrzewamy piec do 210°C i wstawiamy dużą, prostokątną blachę, posmarowaną olejem na 5 minut. Po tym czasie na blachę wylewamy ciasto i pieczemy około 25 minut. Ciasto musi być złote o górzystym kształcie. W międzyczasie gotujemy jarmuż około 3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Następnie wyjmujemy ciasto i delikatnie wyrównujemy. Smarujemy musztardą, chrzanem i rozkładamy pozostałe składniki. Delikatnie pieprzymy. Dokładnie zwijamy ciasto do środka tworząc wrap, kroimy na pół i podajemy. 

Yorkshire pudding wrap