Sałatka z mozzarellą

Warto jeść warzywa o każdej porze roku, a sałatki to idealny sposób, by gościły na naszych stolach dużo częściej. Codzienne jedzenie warzyw to nie tylko zdrowy nawyk, dzięki któremu możemy dostarczyć organizmowi niezbędnych składników mineralnych, witamin czy też błonnika, ale także źródło dobrego smaku i przyjemności z jedzenia. Dlatego warto eksperymentować w kuchni i wymyślać coraz to nowe sałatki, które staną się nasza codziennością. Przed wami letnia sałatka, która zawiera bardzo mało składników, jednak jej smak jest wyjątkowy. Sok z melona, który łączy się z oliwą z oliwek tworzy idealny, pyszny dressing. Przekonacie się sami robiąc ją.

Składniki (2-3 porcje):

  • pół melona Galia (wykroić kuleczki za pomocą łyżeczki do owoców) 
  • tyle samo czarnych oliwek bez pestek  
  • tyle samo kulek mozzarelli 
  • parę żółtych pomidorków 
  • oliwa z oliwek (2 łyżeczki) 
  • świeża bazylia 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ułożyć na talerzach i polać paroma kroplami oliwy. Danie bardzo delikatnie posolić i popieprzyć. Gotowe!

Sałatka z mozzarellą