Rozgrzewające curry z dodatkiem takich składników jak kurkuma, czosnek, imbir czy trawa cytrynowa, to coś nie tylko pysznego, ale bardzo zdrowego. W okresie jesienno-zimowym to ważne, żeby dobrze się odżywiać i wspomagać naszą odporność wartościowymi składnikami. W moim domu nie brakuje ciepłych, warzywnych zup, jednogarnkowych dań z warzywami sezonowymi, czy też pysznych azjatyckich curry, które tym razem przygotowałam dla Was. 

Składniki (4 porcje):

  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku (zetrzeć)
  • 20 gramów świeżej kurkumy (obrać i zetrzeć)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku bardzo dobrej jakości
  • 3 papryczki chili
  • 400 ml bulionu domowego, np. warzywnego lub z kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 listki limonki
  • sos rybny
  • groszek cukrowy 100 gramów
  • brokuły szparagowe 200 gramów
  • 1 marchewka obrana i pokrojona w
  • 4 filety z białej ryby, np. dorsza
  • paczka ugotowanych krewetek 150 gramów
  • szczypiorek według uznania
  • czarny sezam
  • pęczek kolendry

Przygotowanie:

W dłużnym, żeliwnych garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy czosnek, świeżą kurkumę, kurkumę w proszku, trawę cytrynową, listki limonki oraz imbir. Mieszamy chwilę, około 2-3 minuty, a następnie zalewamy bulionem oraz mlekiem kokosowym. Dodajemy brokuły, marchewkę i groszek cukrowy oraz 2 chili pokrojone w plasterki. Gotujemy kolejne 2 minuty. Następnie delikatnie wkładamy filety ryby i krewetki, tak aby lekko były zanurzone. Już nie mieszamy curry, możemy delikatnie poruszać garnkiem. Gotujemy około 5-7 minut. Doprawiamy sosem rybnym. Curry podajemy z ryżem. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem, chili, sezamem oraz kolendrą. Jeżeli sos wydaje nam się za mało gęsty, możemy zagęścić wodą z mąką ziemniaczaną.

Rybne curry