Pieczony koper włoski w maśle czosnkowym i białym winie

Koper włoski, znany również jako fenkuł, ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera naturalne związki, które mogą pomóc w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych.Jest też źródłem witamin (A, C, K) oraz minerałów, takich jak potas, żelazo i wapń. Te składniki odżywcze są niezbędne dla utrzymania zdrowia i wzmocnienia układu odpornościowego. Badania sugerują, że koper włoski może mieć działanie przeciwzapalne, co może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych organizmu. Co wiecej, jest niskokaloryczny, a jednocześnie bogaty w błonnik, co pomaga w utrzymaniu uczucia sytości. Regularne spożywanie kopru włoskiego może wspomagać proces odchudzania.

Taki koper włoski możecie przygotować na Świąteczny stół, świetnie pasuje jako dodatek do mięsa lub ryby, a do tego jest prosty w przygotowaniu. 

Składniki (3 porcje):

  • 3 duże główki kopru włoskiego
  • 3-4 ząbki czosnku (ścieramy)
  • 3 łyżki masła
  • 1 duży kieliszek białego, wytrawnego wina
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C

Usuwamy wszelkie przebarwione części kopru. Odcinamy górne części zielonego koperku, a główki kroimy w plastry. 

W naczyniu do pieczenia układamy pokrojony koper i polewamy białym winem.

Masło lekko rozpuszczamy na ogniu (kilka sekund) w garnuszku i łączymy z czosnkiem. Smarujemy koper. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Całość przykrywamy lekko zmoczonym wodą papierem do pieczenia, dobrze jest pognieść papier, aby był miękki. Taki sposób zapobiega przypalaniu się oraz utrzymuje wilgoć dania. 

Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut lub do momentu, aż koper będzie miękki. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 5 minut. 

Przed podaniem posypujemy potrawę zachowanymi liśćmi kopru.

Pieczony koper włoski w maśle czosnkowym i białym winie
Pieczony koper włoski w maśle czosnkowym i białym winie