Pieczona kaczka z warzywami

Pieczona kaczka z warzywami, to danie, które robi się samo, a smakuje tak jakbyśmy spędzili w kuchni długie godziny. Warzywa dodane do kaczki zyskują nowego poziomu smaku, a to za sprawą kaczego tłuszczu. Do tego dania idealnie smakuje sałata z sosem winegret. Idealne połączenie na odświętny obiad. 

Składniki (4 porcje):

  • 2 nogi z kaczki
  • 2 piersi wraz ze skrzydełkami 
  • sól, pieprz
  • 3-4 obrane i pokrojone w plasterki marchewki 
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 puszki fasoli Jaś 
  • majeranek (suszony)
  • tymianek (świeży)

Kaczkę nacieramy solą oraz majerankiem i marynujemy przez noc w zamkniętym naczyniu wraz z tymiankiem. Następnego dnia rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy kaczkę skórą do dołu do momentu aż zacznie puszczać tłuszcz i zbrązowieje. Odwracamy i smażymy z drugiej strony przez kolejne mniej-więcej 10 minut i przekładamy kaczkę do rondla. Na tłuszcz, który wytopił się z kaczki wrzucamy marchewkę oraz posiekane ząbki czosnku. Smażymy przez parę minut i przekładamy do warzywa do rondla wraz z tymiankiem z marynaty. Wszystko delikatnie doprawiamy i zalewamy danie 100 ml przegotowanej, gorącej wody. Wkładamy danie do pieca na 1:30 minut do temperatury 170°C. Po tym czasie do dania dodajemy odsączoną fasolę i pieczemy kaczkę kolejne 30 minut, ale już bez zakrycia, tak aby skórka zrobiła się rumiana. Gotowe danie serwujemy wraz z ulubioną sałatą.

Kaczka z warzywami