Olej chili z pieprzem syczuańskim i szalotką

Olej chili z pieprzem syczuańskim i szalotką to idealny dodatek do wielu azjatyckich dań. Zamiast go kupować, możecie go łatwo przygotować samodzielnie w domu i mieć kontrolę nad składnikami. A do tego jest nieziemsko pyszny.

Składniki:

  • 50 gramów chili w płatkach
  • 1 mała posiekana szalotka
  • po 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku i imbiru
  • 25 gramów białego i czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka rozbitego w moździerzu pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki cukru (może być brązowy)
  • 1 laska cynamonu
  • 200-250 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieść w misce lub garnku.

2. Podgrzej olej do temperatury 160-180 stopni. Możesz użyć termometra do mierzenia temperatury żywności, aby być pewnym.

3. Ostrożnie, ale uważnie, zalej chili gorącym olejem.

Gotowe! Smaczny olej chili z pieprzem syczuańskim i szalotką, gotowy do użycia w swoich azjatyckich potrawach. Można przechowywać go w szczelnym słoiku w lodówce. Smacznego!

Olej chili z pieprzem syczuańskim i szalotką