Makrela na komosie

Pieczona makrela na sałatce z komosy ryżowej, to prosty i zdrowy obiad. Jeśli nie macie czasu na długie i skomplikowane dania, a dodatkowo staracie się, żeby zdrowo jeść, to ten przepis jest właśnie dla was. Wystarczy 20 minut i obiad już gotowy.

Do tego takim posiłkiem można się naprawdę najeść, nie wspominając o walorach smakowych. Mniam.

Składniki (2 porcje):

  • 1 kubek komosy ryżowej
  • 3 duże pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cytryny 
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • 2 makrele
  • sól, pieprz
  • kolendra w proszku
  • oliwa do pieczenia
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano

Przygotowanie:

Oczyszczone i umyte makrele solimy, pieprzymy oraz doprawiamy kolendrą w proszku. Nacinamy ryby i układamy na blasze. Smarujemy oliwą oraz sokiem z cytryny. Starte ząbki czosnku wkładamy do środka ryby wraz z oregano. Pieczemy w piecu przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Komosę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowaną komosę układamy na talerzu lub desce, na komosę kroimy pomidory oraz cebulę w piórka. Skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na sałatce układamy gorące ryby. Posypujemy tymiankiem i oregano.

Makrela na komosie
Makrela na komosie