Makaron gorgonzola

Ser gorgonzola, to jeden z bardziej znanych włoskich serów pleśniowych o długiej tradycji, a swoją cudowną nazwę zawdzięcza miasteczku Gorgonzola, leżącemu na północ od Milanu.

Kombinacja składników w tym daniu, sprawia, że prosta do zrobienia potrawa nabiera wyjątkowego smaku. Dodatkowe składniki jak brokuły, czosnek czy szparagi, to idealne podkręcenie tego dania. To danie, to prawdziwa podróż do Włoch, na którą Was zapraszam.

Składniki (4 porcje):

  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 gramów piersi z kurczaka
  • 150 gramów brokułów
  • 150 gramów szparagów
  • 90 gramów sera gorgonzola
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • parmezan według uznania
  • sól oraz świeżo mielony pieprz
  • 120 ml crème fraîche (jeśli nie mamy, możemy zastąpić śmietaną gęstą do sosów)
  • 250 gramów makaronu ugotowanego al dente, u mnie conchiglie

Przygotowanie:

Na dużej patelni, na łyżce masła przesmażany starty czosnek (przez kilka sekund), uważając, aby się nie przypalił. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy około 3-4 minuty. Doprawiamy lekko solą oraz pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron (al dente) oraz warzywa. Brokuły i szparagi wrzucamy do gotującej się wody na 2 minuty, a następnie do lodowatej (warto dodać kostki lodu, wtedy warzywa zachowają swój kolor i będą jędrne) wody. Do kurczaka wlewamy wino, a po chwili crème fraîche. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy ser gorgonzola oraz makaron, warzywa i garstkę startego parmezanu. Całość mieszamy do rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze i dodatkowo posypujemy startym parmezanem.

Makaron gorgonzola