Indyk z mozzarellą

Do tego dania można użyć również piersi z kurczaka. Najlepiej wtedy lekko je rozbić, tworząc płaski kotlet, dzięki czemu pozostałe składniki będą ładnie trzymały się na górze.

Pamiętajmy, aby nie dodawać dużo soli, ponieważ kapary są bardzo słone i łatwo o przesolenie potrawy.

Składniki (4 porcje):

  • 4 steki z piersi indyka
  • sok z połowy cytryny
  • masło klarowane
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki kaparów konserwowych
  • mały pęczek natki
  • pieprz, sól
  • 125 gramów sera mozzarella
  • pęczek świeżej bazylii

Przygotowanie:

Jeśli steki są dość duże kroimy je na pół, a następnie lekko doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Po 10 minutach smażymy je na maśle klarowanym z dwóch stron po kilka minut. W tym czasie drobno siekamy pomidory z kaparami oraz natką. Delikatnie nakładamy na mięso, Przykrywamy pokrojoną w plasterki mozzarellą. Rondel przykrywamy pokrywką, aby ser się rozpuścił. W razie potrzeby podlewamy delikatnie przegotowaną wodą. Gotowe danie podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz ulubionymi warzywami. Całość posypujemy świeżą bazylią.

Indyk z mozzarellą