Huevos Rancheros

Huevos Rancheros to tradycyjne meksykańskie danie, które dosłownie oznacza ,,jajka z rancza”. Jest to danie, które można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację, dzięki czemu jest bardzo wszechstronne i bardzo sycące. Huevos Rancheros są znane z intensywnego smaku i aromatu, który pochodzi głównie z chili, cebuli czy kolendry. Nie dość, że super smakuje, to również prezentuje się wspaniale na talerzu, dzięki kolorowym składnikom i różnorodnym dodatkom.Jeśli chcecie spróbować troszkę meksykańskiego słońca, gdy u nas już szaro, buro i ponuro, to zapraszam do wypróbowania tego dania. 

Składniki (1 porcja):

  • 1 pełnoziarnista tortilla
  • 1/2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli z zalewy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka + płatki chili
  • 1/2 awokado, pokrojone w plasterki
  • Sok z 1 limonki
  • Salsa (kilka pomidorków koktajlowych, szczypiorek, sól, pieprz)
  • Kilka listków kolendry do dekoracji

Rozgrzewamy tortillę na suchej patelni przez kilka sekund z każdej strony, aż będzie elastyczna i miękka. Przekładamy na talerz. 

W rondelku podgrzewamy czarną fasolę, dodajemy kumin (kmin rzymski), kolendrę, sól i pieprz. Podgrzewamy na średnim ogniu przez kilka minut, mieszając, aż sos będzie gładki i dobrze rozgrzany.

W międzyczasie przygotowujemy jajka sadzone według swoich preferencji. Posypujemy delikatnie płatkami chili. 

Na przygotowanej tortilli rozkładamy sos z czarnej fasoli. Na wierzch układamy jajka sadzone.

Kroimy awokado na plasterki i skrapiamy je sokiem z limonki. Układamy je na jajkach sadzonych.

Przygotowujemy salsę, mieszając drobno pokrojone pomidory i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem według swojego gustu. Układamy na jajkach na tortilli.

Posypujemy całość świeżymi listkami kolendry i skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego!

Huevos Rancheros
Huevos Rancheros