Huevos Rancheros to tradycyjne meksykańskie danie, które dosłownie oznacza ,,jajka z rancza”. Jest to danie, które można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację, dzięki czemu jest bardzo wszechstronne i bardzo sycące. Huevos Rancheros są znane z intensywnego smaku i aromatu, który pochodzi głównie z chili, cebuli czy kolendry. Nie dość, że super smakuje, to również prezentuje się wspaniale na talerzu, dzięki kolorowym składnikom i różnorodnym dodatkom.Jeśli chcecie spróbować troszkę meksykańskiego słońca, gdy u nas już szaro, buro i ponuro, to zapraszam do wypróbowania tego dania.
Składniki (1 porcja):
- 1 pełnoziarnista tortilla
- 1/2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli z zalewy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- Sól i pieprz do smaku
- 2 jajka + płatki chili
- 1/2 awokado, pokrojone w plasterki
- Sok z 1 limonki
- Salsa (kilka pomidorków koktajlowych, szczypiorek, sól, pieprz)
- Kilka listków kolendry do dekoracji
Rozgrzewamy tortillę na suchej patelni przez kilka sekund z każdej strony, aż będzie elastyczna i miękka. Przekładamy na talerz.
W rondelku podgrzewamy czarną fasolę, dodajemy kumin (kmin rzymski), kolendrę, sól i pieprz. Podgrzewamy na średnim ogniu przez kilka minut, mieszając, aż sos będzie gładki i dobrze rozgrzany.
W międzyczasie przygotowujemy jajka sadzone według swoich preferencji. Posypujemy delikatnie płatkami chili.
Na przygotowanej tortilli rozkładamy sos z czarnej fasoli. Na wierzch układamy jajka sadzone.
Kroimy awokado na plasterki i skrapiamy je sokiem z limonki. Układamy je na jajkach sadzonych.
Przygotowujemy salsę, mieszając drobno pokrojone pomidory i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem według swojego gustu. Układamy na jajkach na tortilli.
Posypujemy całość świeżymi listkami kolendry i skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego!