Jakie jest wasze ulubione śniadanie? A może tak wypróbować gryczankę? Gorzka czekolada, banany, orzechy i od razu mamy siłę na cały dzień. Te składniki mają w sobie moc i niepowtarzalny smak. Zobaczcie moją wersję na pyszną czekoladową gryczankę.

Składniki (2 porcje):

  • 100 gramów kaszy gryczanej, niepalonej
  • ¾ szklanki wody
  • 10 suszonych śliwek
  • szczypta soli morskiej
  • ½ szklanki mleka owsianego
  • 2 łyżki proszku karob
  • 1 łyżka czekolady z orzechami do smarowania (w słoiczku)
  • ½ banana
  • kilka migdałów
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Umytą wcześniej kasze wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą i dodajemy posiekane suszone śliwki oraz sól. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut, po tym czasie odkrywamy garnuszek i dolewamy mleko oraz dodajemy karob i czekoladę w słoiczku. Mieszamy kolejne 3-4 minuty. Wykładamy na talerz i dekorujemy bananem, połamaną gorzką czekoladą oraz migdałami. Smacznego.

Gryczanka