Zobaczcie, jak niewiele składników potrzebujecie i jak łatwe jest wykonanie tego deseru. To ciasto jest tak proste, że aż kusi do zrobienia. Dodatkowo wykonane jest z chia. Chia to niewielkie nasiona o ogromnych zaletach zdrowotnych. Po pierwsze, są one bogate w błonnik, który wspiera trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Po drugie, nasiona chia są źródłem kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i mózgu. Po trzecie, dzięki swojej zdolności do zatrzymywania wody, chia może pomóc w utrzymaniu nawodnienia organizmu i długotrwałym uczuciu sytości.

Składniki ( 1 ciasto):

  • 300 gramów kruchych ciasteczek
  • 3 łyżki masła
  • 350 ml mleka (może być roślinne)
  • 9 dużych łyżek nasion chia
  • 280 gramów domowej wiśniowej konfitury
  • pistacje do posypania

Miksujemy ciasteczka na dużych obrotach.

Dodajemy masło i ponownie miksujemy, aż składniki się połączą.

Przekładamy masę do formy o średnicy 21 cm z wyjmowanym dnem. Wkładamy formę do lodówki.

W misce mieszamy nasiona chia z mlekiem.

Dokładnie zamykamy miskę i wstawiamy ją do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy masę ciasteczkową z lodówki i wykładamy na nią namoczone nasiona chia.

Wstawiamy całość z powrotem do lodówki na kolejną godzinę.

Na sam koniec rozkładamy na wierzchu ciasta domową wiśniową konfiturę. Posypujemy ciasto pokruszonymi pistacjami i gotowe.

Ciasto z chia
Ciasto z chia