Jeśli miałabym wybrać swoją ulubioną sałatkę, byłaby to zdecydowanie ta sałatka. Liście sałat, serca karczochów i szynka prosciutto! A wszystko polane miodowo-musztardowym sosem! Ojejku! Te składniki pasują do siebie idealnie.
Składniki (2 porcje):
- paczka ulubionych liści sałat około 150 gramów
- słoiczek serc karczochów w oleju
- około 6 plasterków szynki prosciutto
Sos:
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1-2 łyżeczki octu np. jabłkowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Umyte i osuszone liście układamy w misce lub dużym talerzu. Następnie układamy karczochy przekrojone na pół. Szynkę smażymy na suchej patelni z dwóch stron aż będzie chrupiąca. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Szynkę układamy na górze sałatki, a całość polewamy sosem. Podajemy od razu.