Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty to pyszny dodatek do wielu typu potraw. Dobrze smakuje do ryby, sosów mięsnych, czy kanapek. Do tego jest zdrowa i możemy ją trzymać nawet kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku. Dlatego polecam wam moją wersję tej bomby witaminowej, szczególnie wartościowej zimą, gdy brakuje nam świeżych warzyw i owoców. 

Składniki (8 porcji):

  • 500 gramów kapusty kiszonej ekologicznej
  • 2 obrane i starte na dużych oczkach marchewki
  • 2 umyte, pozbawione gniazd nasiennych i starte na dużych oczkach jabłka
  • 1 obrana i posiekana w piórka cebula
  • 1 posiekany pęczek natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oleju kujawskiego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • duża ilość świeżo zmielonego pieprzu
  • sok z połowy cytryny

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, bardzo dokładnie mieszamy i doprawiamy surówkę do smaku.

Surówka z kapusty