Kanapka Tunacado

Jeśli znudziły ci się tradycyjne kanapki, mam dla Was coś niesamowitego! Kanapka Tunacado to prawdziwa uczta dla podniebienia! Połączenie tuńczyka z pesto to strzał w dziesiątkę – kremowe pesto idealnie uzupełnia delikatny smak ryby. To świetna opcja na szybki lunch, który zaskoczy każdego smakiem i aromatem!

Składniki (1-2 porcje):

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana 
  • sok z cytryny lub limonki do smaku
  • szczypiorek, posiekany
  • 2-3 łyżki majonezu Kewpie
  • 2 kromki ciemnego chleba
  • domowe pesto
  • 1-2 plasterki pomidora
  • 1/2 dojrzałego awokado, pokrojonego w plastry
  • rukola 

Przygotowanie:

1. W misce połącz odsączonego tuńczyka z solą, pieprzem, posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem, sokiem z cytryny oraz majonezem Kewpie. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą pastę.

2. Włóż kromki ciemnego chleba do tostera i opiecz, aż będą złociste i chrupiące. 

3. Na pierwszej kromce chleba rozsmaruj domowe pesto. Ułóż plasterki pomidora oraz pokrojone w plastry 1/2 awokado. Na to nałóż pastę tuńczykową, a następnie dodaj rukolę. Przykryj drugą kromką chleba.

4. Kanapkę przekrój na pół lub ćwiartki i podawaj od razu. 

Smacznego!

Kanapka Tunacado