Burrata z mrożonym pomidorem i brzoskwinią

To danie łączy w sobie świeżość pomidora, słodycz brzoskwini oraz kremowość burraty, co tworzy zrównoważoną i apetyczną kompozycję. Ten pomysł na mrożenie składników jest naprawdę świetny! Już próbowałam różnych wersji, ale ta kombinacja świeżego pomidora i słodkiej brzoskwini z burratą to coś wyjątkowego. Zdecydowanie warto spróbować, tym bardziej że upały nas nie opuszczają. 

Składniki (1 porcja):

  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 1 kulka burraty
  • sól Maldon do smaku
  • oliwa extra virgin
  • glazura balsamiczna
  • świeża bazylia do dekoracji
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Włóż pomidora i brzoskwinię do zamrażarki i pozostaw na kilka godzin.

2. Na talerzu umieść kulę burraty. Zetrzyj pomidora i brzoskwinię. Skrop całość oliwą extra virgin oraz glazurą balsamiczną. Posyp solą Maldon i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

3. Udekoruj danie świeżymi liśćmi bazylii. 

Smacznego! 

Burrata z mrożonym pomidorem i brzoskwinią