Surówka z kiszonej kapusty to pyszny dodatek do wielu typu potraw. Dobrze smakuje do ryby, sosów mięsnych, czy kanapek. Do tego jest zdrowa i możemy ją trzymać nawet kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku. Dlatego polecam wam moją wersję tej bomby witaminowej, szczególnie wartościowej zimą, gdy brakuje nam świeżych warzyw i owoców.
Składniki (8 porcji):
- 500 gramów kapusty kiszonej ekologicznej
- 2 obrane i starte na dużych oczkach marchewki
- 2 umyte, pozbawione gniazd nasiennych i starte na dużych oczkach jabłka
- 1 obrana i posiekana w piórka cebula
- 1 posiekany pęczek natki pietruszki
- 3-4 łyżki oleju kujawskiego
- 2 łyżki brązowego cukru
- duża ilość świeżo zmielonego pieprzu
- sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, bardzo dokładnie mieszamy i doprawiamy surówkę do smaku.