Zupa z kurek i perłowym kuskusem 

Dodawanie perłowego kuskusu do zup to świetny sposób na dodanie tekstury i substancji do potrawy. Kuskus absorbuje smaki zupy, nadając jej bogaty i pełny smak. Dodatkowo, perłowy kuskus jest łatwy w przygotowaniu i szybko gotuje się, co czyni go idealnym składnikiem do zup na szybki obiad. Dodawanie perłowego kuskusu do zup dodaje także wartości odżywczych, takich jak błonnik, węglowodany i białko. To świetny sposób na zwiększenie zawartości składników odżywczych w Twoim daniu. Ponadto, perłowy kuskus jest wszechstronny i można go dodawać do różnych rodzajów zup, od kremowych po buliony, dając im dodatkowy smak i konsystencję. Tym razem pokażę Wam zupę z kurek z kuskusem.

Składniki (6 porcji):

  • 400 g świeżych kurek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku starte
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1,5 litr bulionu drobiowego
  • kubek perłowego kuskusu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • 100 ml śmietany 30%
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

1. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju i dodaj cebulę. Lekko posól. Smaż ją aż zmięknie i zacznie się lekko rumienić.

2. Dodaj czosnek i marchewkę. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.

3. Dodaj kurki do garnka i smaż je przez kilka minut, aż zaczną puszczać sok.

4. Następnie dodaj bulion drobiowy do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Dopraw do smaku.

5. W międzyczasie przygotuj perłowy kuskus, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

6. Do gotowej zupy dodaj ugotowany perłowy kuskus oraz zahartowaną zupą śmietanę i mieszaj.

7. Posyp świeżą natką pietruszki i podawaj. 

Smacznego!

Zupa z kurek i perłowym kuskusem