Zupa wonton z kurkumą

Lekko ostra zupa na bazie kurkumy, mleka kokosowego i trawy cytrynowej już sama w sobie jest przepyszna, jeśli jeszcze dodać do niej pyszne pierożki wonton, to już prawdziwa uczta w azjatyckim stylu. Przygotowanie takiej zupy nie zajmie pięciu minut, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że naprawdę warto zrobić ją choć raz w życiu, a jestem pewna, że zagości u was na dobre, tak jak to było u mnie.

Składniki (4-6 porcji):

Pierożki: 

  • 1 opakowanie ciasta do pierożków wonton (300 gramów)  
  • jajko (opcjonalnie) 

Farsz: 

  • 300 gramów mielonego indyka 
  • 200 gramów mielonych ugotowanych krewetek 
  • 3 cebulki wraz ze szczypiorkiem (drobno posiekać) 
  • 1 łyżka pasty imbirowej bądź też startego świeżego imbiru 
  • 2 starte ząbki czosnku 
  • 1 mała chili drobno posiekana 
  • 2 łyżki sosu tamari (można użyć sosu sojowego) 
  • 1 łyżka wina shaohsing 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • szczypta pieprzu 

Zupa: 

  • 3 białe części trawy cytrynowej 
  • 5 cm obranego imbiru 
  • 6 orzechów nerkowca 
  • 4 łyżeczki pasty chili sambal oelek 
  • 4 łyżeczki kurkumy 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • 3 szalotki 
  • 4 szklanki dobrego, domowego rosołu 
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 10 listków curry 
  • sos tamari 
  • sos rybny 
  • 1 łyżeczka cukru palmowego 
  • 300 gramów pak choi 

Ekstra: 

  • chili do przybrania 
  • świeża kolendra 
  • limonka-sok 
  • czarny sezam

Przygotowanie:

Pierożki:

Wszystkie składniki farszu dokładnie wyrobić. Doprawić w razie potrzeby. Przygotować wodę lub też roztrzepane jajko. Nakładać po malej łyżeczce farszu na środek ciasta, boki posmarować wodą lub jajkiem. Formować pierożki zlepiając do środka, tworząc małe torebeczki. Gotować w dużym garnku 5 minut wrzucając do gotującej się wody. Wyjąć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.  

Zupa:

Trawę cytrynową dokładnie rozbijamy młotkiem (wyrzucamy suche części) i wrzucamy do małego robota kuchennego wraz z imbirem i orzechami. Miksujemy na gładką pastę, dodając pastę sambal, kurkumę oraz kolendrę. Pasta musi być zmiksowana naprawdę idealnie, dlatego w razie potrzeby można dodać troszkę wody. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy 3 drobno posiekane szalotki. Po 2 minutach dodajemy pastę. Smażymy około 10 minut. Zalewamy gorącym bulionem oraz dodajemy mleko kokosowe i listki curry. Całość doprawiamy sosem tamari, rybnym sosem oraz odrobiną cukru. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Przed podaniem, na koniec, do bardzo gorącej zupy dodajemy pierożki, pak choi oraz dodatki i od razu podajemy. Resztę pierożków można zamrozić. 

Zupa wonton