Zupa Pieczarkowa z Nutą Orientu

Kremy, takie jak krem pieczarkowy, są niezwykle smaczne w okresie zimowym. Ich gęsta i aksamitna konsystencja doskonale rozgrzewa organizm. Dodatkowo, zawierają one dużą ilość warzyw, co sprawia, że są zdrowym i pożywnym posiłkiem. W okresie zimowym, kiedy zazwyczaj mamy mniejszy dostęp do świeżych warzyw, kremy stanowią idealne rozwiązanie, pozwalając nam cieszyć się ich smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Możemy także eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak grzanki czy świeże zioła, aby nadać kremom jeszcze bardziej wyjątkowego smaku.

Czy jesteście gotowi, by zabrać swoje kubki smakowe w podróż pełną intensywnych smaków? Dołączcie do mnie w magiczny świat umami z przepysznym przepisem na Zupę Pieczarkową! 

Składniki (3 porcje):

  • 500g świeżych brązowych pieczarek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez wyciskarkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża pietruszka do dekoracji
  • kilka boczniaków na osobę + olej

Na początku oczyszczamy i kroimy drobno świeże pieczarki.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, podsmażając je, aż staną się miękkie i aromatyczne. Dodajemy pokrojone pieczarki do garnka i gotujemy przez około 5 minut, aż puszczą sok i zaczną się rumienić.

Wlewamy bulion, sos sojowy i pastę miso, dokładnie mieszając. Doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aby smaki się połączyły.

Za pomocą blendera ręcznego miksujemy zupę, ja lubię by zostały też kawałki.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez dodatkowe 5 minut, aby zintensyfikować smaki.

W międzyczasie, na osobnej patelni podgrzewamy trochę oleju i smażymy boczniaki, aż staną się chrupiące i złociste.

Nakładamy zupę pieczarkową do misek, a na wierzchu układamy po kilka smażonych boczniaków. Posypujemy świeżą pietruszką, aby dodać świeżości.

Smacznego!!

Zupa Pieczarkowa z Nutą Orientu