Zupa koreańska Yukgaejang

Tym razem zdradzę Wam przepis na zupę Yukgaejang, która z pewnością zwali Was z nóg swoim smakiem! Yukgaejang to koreańska zupa wołowa z papryką chili, kiełkami sojowymi i makaronem. Już po pierwszym skosztowaniu wiedziałam, że muszę spróbować ją przygotować w domu, a od tego czasu robiłam ją już dwukrotnie.

Składniki (6 porcji):

  • 500 g mięsa wołowego naszego wyboru
  • 1,5 litra wody
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki pasty doenjang
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 100 g kiełków sojowych
  • 50 gramów przezroczystego azjatyckiego makaronu (u mnie ze słodkich ziemniaków)
  • 50 g kaparów
  • 3 zielone cebulki dymki
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka (po 1 na osobę) 
  • ostry olej sezamowy

Wołowinę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wkładamy do wody i gotujemy 20 minut. Po tym czasie myjemy mięso, płuczemy garnek i nalewamy czystej wody. Teraz gotujemy wołowinę na wolnym ogniu przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce. Papryczki chili drobno siekamy.

W misce łączymy pastę doenjang, sos sojowy, olej sezamowy i wino ryżowe.

Do zupy dodajemy cebulę, czosnek, imbir, papryczki chili i wymieszaną wcześniej pastę. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30 minut.

Kapary drobno siekamy i dodajemy do zupy wraz z kiełkami sojowymi. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodajemy do zupy.

Na koniec dodajemy drobno posiekaną zieloną cebulę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Rozlewamy zupę do miseczek i rozbijamy po 1 jajku na wierzchu, zupę zapiekamy w piecu przez około 10 minut, 170°C tak aby białko było białe. Skrapiamy ostrym olejem sezamowym. Yukgaejang podajemy gorącą z dodatkiem ryżu i szczypiorku.

Zupa Yukgaejang
Zupa Yukgaejang