Złote mleko

Jeśli szukacie napoju, który nie tylko smakuje wyjątkowo, ale również korzystnie wpływa na nasze zdrowie, to zloty napój z kurkumą, kardamonem i innymi składnikami jest dokładnie tym, czego potrzebujecie. To magiczne połączenie przypraw, które od wieków wykorzystywane jest w ajurwedzie, znanej jako medycyna indyjska. Złote mleko to prawdziwa bomba zdrowia i dobroczynnych właściwości. Kurkuma, z głównym składnikiem aktywnym – kurkuminą, posiada właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, wspomagając nasz układ odpornościowy. Kardamon z kolei ma działanie detoksykacyjne i przeciwbakteryjne, pomagając utrzymać nasz organizm w równowadze. Ten napój nie tylko smakuje wyśmienicie, ale działa na nasz organizm jak eliksir, dostarczając nam zdrowia i energii.

  • 300 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu 

W rondelku na małym ogniu, podgrzewamy mleko migdałowe doprowadzając je do lekkiego wrzenia.

Dodajemy mieloną kurkumę, cynamon, kardamon oraz czarny pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

Dodajemy miód i mieszamy, aby składniki się połączyły.

Podgrzewamy mleko przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż przyprawy się rozpuszczą i napój nabierze aromatu.

Gdy mleko jest gotowe możemy je przelać przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek przypraw.

Przelewamy mleko do kubeczka i podajemy gorące.

Zlote mleko
Złote mleko