Sałatki to nie tylko letnie dania, ale sprawdzają się również jesienią i zimą. Burak Chioggia, soczewica czy orzechy to składniki, które świetnie pasują do zimowych dań i odżywiają nasz organizm, a dodatkowo dodają naszym potrawom urozmaicenia i chrupkości.
Soczewica jest nie tylko smaczna, ale także pełna korzystnych właściwości dla zdrowia. Jest znakomitym źródłem białka roślinnego, co sprawia, że jest idealna dla osób na diecie roślinnej lub poszukujących alternatywy dla mięsa. Ponadto, soczewica zawiera dużo błonnika pokarmowego, który wpływa korzystnie na trawienie i regulację poziomu cukru we krwi. Dodatkowo, jest bogata w żelazo, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zapewnienia odpowiedniej ilości energii. Dlatego skosztujcie mojej sałatki.
Składniki (2 porcje):
- pół kubka zielonej soczewicy (moczymy pół godziny w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy)
- garść ulubionych liści sałat, np. mizuna
- 1/2 buraka Chioggia
- kilka orzechów włoskich
- kilka kostek sera pleśniowego, np. danish blue
Dressing z musztardą francuską:
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
W małej miseczce mieszamy musztardę francuską i miód, aż składniki dobrze się połączą.
Stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, cały czas mieszając, aż dressing uzyska jednolitą konsystencję. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Możecie dostosować ilość przypraw do swoich preferencji.
Buraka obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Na talerzu układamy soczewicę, liście, burak, orzechy, ser. Polewamy przepysznym dressingiem i wcinamy.