Czy wam także kolor zielony kojarzy się ze zdrowiem? Z psychologii kolorów wiadomo, że barwa zielona wpływa kojąco na nasz układ nerwowy oraz stres, a także pozwala uspokoić się i oderwać od codziennych spraw. Do tego zielone warzywa, to najbogatsze źródła całego zestawu witamin, a szczególnie A, C i E i K, błonnika, magnezu oraz żelaza. Moje danie, zielony makaron wzbogacają zielone, grillowane szparagi, które są jednym z przysmaków lata, a ponadto są silnym stymulatorem dla nerek i wątroby oraz przeciwdziałają gromadzeniu się wody w organizmie.
Stąd moja nazwa dla tego dania: zdrowy, czyli zielony makaron.
Drugą ważną jego cechą tego dania jest szybkość w przygotowaniu. Dlatego jest to fajny pomysł na szybki obiad w takie dni, gdy nie chce nam się gotować i chcemy odpocząć, ale jednocześnie zależy nam by zjeść coś wartościowego. Same zalety na talerzu, a więc ruszajmy do kuchni.
Składniki (2-3 porcje):
- 150 g makaronu spaghetti np. orkiszowego
- 2 ząbki czosnku (starte)
- 1 szklanka groszku zielonego (ja użyłam mrożony)
- garść płatków migdałów
- 1 awokado (obrane i pozbawione pestki)
- 1/2 szklanki domowego rosołu (warzywnego)
- 1 łyżka oleju kokosowego (bądź oliwy do smażenia)
- sól morska oraz świeżo mielony pieprz
- parmezan według uznania
- duży pęczek zielonych szparagów
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, bądź też oliwę do smażenia. Dodajemy starty czosnek, groszek i migdały, a następnie pokrojone awokado. Smażymy 3-4 minuty, a następnie zalewamy gorącym bulionem. Całość blendujemy na sos oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę parmezanu. Na osobnej patelni grillujemy szparagi z dwóch stron po kilka minut. Lekko solimy, popieprzymy oraz doprawiamy odrobiną soku z cytryny. Na koniec przed podaniem skropiamy oliwą. Makaron podajemy wraz z sosem, ekstra parmezanem oraz grillowanymi szparagami. Całość posypujemy dodatkowo płatkami migdałowymi oraz przybieramy listkami bazylii.