Zielony makaron

Czy wam także kolor zielony kojarzy się ze zdrowiem? Z psychologii kolorów wiadomo, że barwa zielona wpływa kojąco na nasz układ nerwowy oraz stres, a także pozwala uspokoić się i oderwać od codziennych spraw.  Do tego zielone warzywa, to najbogatsze źródła całego zestawu witamin, a szczególnie A, C i E i K, błonnika, magnezu oraz żelaza. Moje danie, zielony makaron wzbogacają zielone, grillowane szparagi, które są jednym z przysmaków lata, a ponadto są silnym stymulatorem dla nerek i wątroby oraz przeciwdziałają gromadzeniu się wody w organizmie. 

Stąd moja nazwa dla tego dania: zdrowy, czyli zielony makaron.  

Drugą ważną jego cechą tego dania jest szybkość w przygotowaniu. Dlatego jest to fajny pomysł na szybki obiad w takie dni, gdy nie chce nam się gotować i chcemy odpocząć, ale jednocześnie zależy nam by zjeść coś wartościowego. Same zalety na talerzu, a więc ruszajmy do kuchni. 

Składniki (2-3 porcje):

  • 150 g makaronu spaghetti np. orkiszowego 
  • 2 ząbki czosnku (starte)   
  • 1 szklanka groszku zielonego (ja użyłam mrożony)  
  • garść płatków migdałów  
  • 1 awokado (obrane i pozbawione pestki)  
  • 1/2 szklanki domowego rosołu (warzywnego)  
  • 1 łyżka oleju kokosowego (bądź oliwy do smażenia)   
  • sól morska oraz świeżo mielony pieprz  
  • parmezan według uznania 
  • duży pęczek zielonych szparagów  
  • oliwa z oliwek  
  • sok z cytryny  
  • świeża bazylia  

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.  

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, bądź też oliwę do smażenia. Dodajemy starty czosnek, groszek i migdały, a następnie pokrojone awokado. Smażymy 3-4 minuty, a następnie zalewamy gorącym bulionem. Całość blendujemy na sos oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę parmezanu. Na osobnej patelni grillujemy szparagi z dwóch stron po kilka minut. Lekko solimy, popieprzymy oraz doprawiamy odrobiną soku z cytryny. Na koniec przed podaniem skropiamy oliwą. Makaron podajemy wraz z sosem, ekstra parmezanem oraz grillowanymi szparagami. Całość posypujemy dodatkowo płatkami migdałowymi oraz przybieramy listkami bazylii.  

Zielony makaron