Zielony krem

W moim domu zupy to podstawa. Z całą pewnością należą do najważniejszych posiłków i nie wyobrażam sobie bez nich codziennej diety. Bardzo często przygotowuję domowy bulion, który potem służy jako podstawa do wielu zup, dzięki temu, przygotowanie zupy, to mniej niż 20 minut i zdrowy, pyszny obiad gotowy. Krem z zielonego groszku do takich należy. Cudownie smakuje z jajkiem w koszulce oraz kromką dobrego pieczywa np. z masłem. 

Składniki (3 porcje):

  • 500 ml domowego bulionu 
  • 3 szklanki groszku (świeży lub mrożony, jeśli mrożony musimy go rozmrozić i odcedzić z wody) 
  • 3 duże łyżki groszku, który zostawiamy na koniec 
  • sól, pieprz 
  • 3 jajka 
  • łyżka octu 

Trzy szklanki groszku wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem oraz blendujemy na krem. W osobnym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet i delikatnie wbijamy 

po jednym jajku osobno. Każde jajko gotujemy około 3 minuty, do ścięcia się białka. Do miseczek wlewamy gorący krem, układamy po łyżce groszku oraz na górze jajko w koszulce. 

Zielony krem