Zielona sałatka

Sałatki mogłabym jeść codziennie i tak też robię. Ta jest naprawdę wyjątkowa, bo aż chce się po nią sięgnąć, patrząc na jej piękny, zielony kolor. Połączenie świeżej rukoli oraz grillowanych szparagów to wręcz idealne połączenie, a orzechy włoskie stanowią jej dopełnienie. Ta sałatka jest bardzo sycąca, dlatego z całym powodzeniem może występować jako samodzielne danie.

Składniki (1 porcja):

  • 70 gramów świeżej rukoli 
  • około 15 świeżych, zielonych szparagów  
  • duża garść orzechów włoskich 
  • oliwa 
  • sól oraz świeżo mielony pieprz  
  • 1 łyżka startego parmezanu

Przygotowanie:

Szparagi smarujemy bardzo dokładnie oliwą, a następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz parmezanem. Wstawiamy do pieca na około 15 minut, od czasu do czasu potrząsamy blachą, a ostatnie pięć minut pieczemy na funkcji grilla. 

W dużej misce układamy rukolę oraz przestygnięte szparagi. Całość dokładnie mieszamy. Na górze układamy rozdrobnione orzechy włoskie. Smacznego!