Sałatki mogłabym jeść codziennie i tak też robię. Ta jest naprawdę wyjątkowa, bo aż chce się po nią sięgnąć, patrząc na jej piękny, zielony kolor. Połączenie świeżej rukoli oraz grillowanych szparagów to wręcz idealne połączenie, a orzechy włoskie stanowią jej dopełnienie. Ta sałatka jest bardzo sycąca, dlatego z całym powodzeniem może występować jako samodzielne danie.
Składniki (1 porcja):
- 70 gramów świeżej rukoli
- około 15 świeżych, zielonych szparagów
- duża garść orzechów włoskich
- oliwa
- sól oraz świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka startego parmezanu
Przygotowanie:
Szparagi smarujemy bardzo dokładnie oliwą, a następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz parmezanem. Wstawiamy do pieca na około 15 minut, od czasu do czasu potrząsamy blachą, a ostatnie pięć minut pieczemy na funkcji grilla.
W dużej misce układamy rukolę oraz przestygnięte szparagi. Całość dokładnie mieszamy. Na górze układamy rozdrobnione orzechy włoskie. Smacznego!