W kuchni polskiej i wschodnioeuropejskiej barszcz czerwony jest nieodłącznym elementem naszej tradycji kulinarnej. A co sprawia, że ma ten wyjątkowy smak i intensywną czerwoną barwę? To właśnie zakwas z buraków! Dodatkowo, ten naturalny składnik może mieć korzystny wpływ na nasze trawienie i zdrowie jelit, dzięki obecności naturalnych probiotyków.
Składniki (1 duży słoik):
- – 1,5 kg buraków
- – 5 ząbków czosnku
- – 2 litry wody
- – 2 łyżki niejodowanej soli
- – 3 liście laurowe
- – 5 ziaren ziela angielskiego
- – 5 ziaren pieprzu
- – 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków domowej roboty
Wykonanie:
1. Zagotuj wodę w dużym garnku, a następnie rozpuść w niej sól. Odstaw, aby wystygła.
2. Obierz buraki ze skórki i pokrój je w plasterki.
3. Ząbki czosnku obierz.
4. W słoju ułóż plasterki buraków, czosnek, liście laurowe, ziela angielskie, pieprz i wlej sok z kiszonych ogórków.
5. Zalej składniki w słoju wodą tak, aby buraki były całkowicie przykryte.
6. Zamknij słoik.
7. Odstaw słoik w ciepłe miejsce na kilka dni, aby zakwas się zakisił. Możesz kontrolować proces fermentacji, sprawdzając smak zakwasu. Dobrze jest też przemieszać zakwas codziennie.
8. Po kilku dniach przecedź zakwas, aby usunąć buraki, czosnek, liście laurowe, ziela angielskie i pieprz.
9. Przelej zakwas do butelek i przechowuj w lodówce.