Yorkshire pudding, to proste do wykonania ciasto angielskie, składające się z mleka, jajek oraz mąki. Pudding można podawać na wiele sposobów oraz wielkości. Zazwyczaj ciasto wlewa się do małych blaszanych foremek, wyglądem przypominającym muffinki, ale można także przygotować je na dużej blasze i tak jak ja zrobić pyszny angielski wrap z nadzieniem inspirowanym typowym angielskim „Sunday roast”.
Składniki (2 porcje):
Ciasto:
- 150 gramów mąki pszennej
- 3 jajka
- 300 ml mleka
- szczypta soli
Następnie:
- 1 łyżka oleju
- Nadzienie:
- 150 gramów jarmużu
- 1 mała czerwona cebula
- 200 gramów wołowej pieczeni
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- musztarda
- chrzan
- pieprz
Przygotowanie:
Mleko, jajka oraz mąkę i odrobinę soli łączymy na gładką masę. Ja używam do tego blendera kielichowego. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na poł godziny. Nagrzewamy piec do 210°C i wstawiamy dużą, prostokątną blachę, posmarowaną olejem na 5 minut. Po tym czasie na blachę wylewamy ciasto i pieczemy około 25 minut. Ciasto musi być złote o górzystym kształcie. W międzyczasie gotujemy jarmuż około 3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Następnie wyjmujemy ciasto i delikatnie wyrównujemy. Smarujemy musztardą, chrzanem i rozkładamy pozostałe składniki. Delikatnie pieprzymy. Dokładnie zwijamy ciasto do środka tworząc wrap, kroimy na pół i podajemy.