Wołowina rendang

Wołowina rendang bardzo przypomina w smaku nasz polski wołowy gulasz. Bo i sposób gotowania jest bardzo podobny. Co go rożni, to oczywiście przyprawy i zioła, bo to one jak w każdym innym daniu nadają smak i oryginalność potrawy. W naszym tradycyjnym jest to liść laurowy, ziele angielskie, czy też warzywa korzenne jak marchewka, pietruszka czy seler, w tym indonezyjskim jest to liść limonki, trawa cytrynowa czy też orzeźwiający imbir. Rendang, to bardzo tradycyjna indonezyjska potrawa, a na Bali można się nią rozkoszować w każdym lokalnym warungu czy też restauracji. Po powrocie postanowiłam odtworzyć ten przepis w mojej wersji. Jedno wiem na pewno, będzie on u mnie stałym bywalcem, ponieważ smak jest nieziemski. A oto i on.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 1 duża cebula obrana i posiekana w kostkę 
  • 3 papryczki chili posiekane w kostkę 
  • 3 cm obranego galangalu  
  • 3 ząbki obranego czosnku  
  • 3 cm obranego imbiru  
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku 
  • 1 łyżeczka kminu w proszku  
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku  
  • 1 kg wołowiny na gulasz pokrojonej w 3 cm kostkę 
  • 2 trawy cytrynowe (rozbić tłuczkiem do mięsa) 
  • 6 listków limonki 
  • 1 laska cynamonu 
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca 
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 250 ml bulionu wołowego 
  • sól oraz pieprz do smaku 
  • 2 łyżki sosu tamari 
  • 1 łyżka cukru palmowego 
  • pół limonki 

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy chwilę często mieszając. Dodajemy chili oraz starty galangal, czosnek oraz imbir, a następnie kurkumę, kmin oraz kolendrę.  Dokładnie mieszamy i dodajemy wołowinę. Po około 2 minutach dodajemy trawę cytrynową, listki limonki, cynamon, pastę z tamaryndowca oraz mleko kokosowe i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem, tamari oraz cukrem palmowym. 

Przykrywamy rondel i gotujemy na bardzo małym ogniu około 2,5 godziny do momentu aż wołowina będzie miękka.  Po ugotowaniu dodajemy sok z limonki.  

Podajemy z ryżem oraz cebulką (szalotką) usmażoną na oleju kokosowym. Całość dekorujemy świeżą kolendrą.

Beef rendang