To połączenie smaków jest prawdziwą poezją dla kubków smakowych i idealnie pasuje na zbliżającą się majówkę. Danie to można podawać solo, ale również świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego kurczaka lub greckiego souvlaki.
Składniki (2 porcje):
- 120 gramów sera koziego pleśniowego
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 duży ugotowany i obrany burak
- kilka dużych truskawek, pokrojonych na pół
- listki mięty, porozrywane
- mieszanka nasion
- oliwa extra virgin
- miód
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Włóż ser kozi plesniowy oraz jogurt grecki do robota kuchennego i ubijaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przełóż na talerz i delikatnie rozsmaruj.
2. Na talerzu ułóż kawałki ugotowanego buraka.
3. Dodaj pokrojone na pół truskawki oraz porozrywane listki mięty.
4. Posyp mieszanką nasion i skrop wszystko oliwą extra virgin oraz odrobiną miodu.
5. Dopraw danie odrobiną pieprzu, aby podkreślić smaki.
6. Gotowe! Smacznego!