Już niedługo lato a wraz z nim czas grillowania oraz pysznych, letnich potraw. Grecki sos tzatzyki to zdecydowanie mój ulubiony sos. Kojarzy mi się oczywiście z cudowną Grecją, ale także z latem. Pasuje do wszelakiego rodzaju ryb, mięs, grillowanych warzyw, czy też po prostu z chlebkiem pitta. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie zróbcie w domu ten sos.
Składniki (4 porcje):
- 500 ml jogurtu greckiego
- 1 ekologiczny, świeży ogórek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- po 1 gałązce mięty i koperku
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie solimy. Gdy puści wodę, odsączamy i łączymy wraz z jogurtem i startym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą oraz przystrajamy koperkiem oraz miętą.