Tzatzyki

Już niedługo lato a wraz z nim czas grillowania oraz pysznych, letnich potraw. Grecki sos tzatzyki to zdecydowanie mój ulubiony sos. Kojarzy mi się oczywiście z cudowną Grecją, ale także z latem. Pasuje do wszelakiego rodzaju ryb, mięs, grillowanych warzyw, czy też po prostu z chlebkiem pitta. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie zróbcie w domu ten sos. 

Składniki (4 porcje):

  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 1 ekologiczny, świeży ogórek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1 gałązce mięty i koperku
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie solimy. Gdy puści wodę, odsączamy i łączymy wraz z jogurtem i startym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą oraz przystrajamy koperkiem oraz miętą.

tzatzyki
tzatzyki