Niebawem święta wielkanocne i stoły zapełnione jedzeniem. Od faszerowanych jajek, poprzez żurek z białą kiełbasą aż do babek wielkanocnych i mazurków. Kilka dni wolnych od pracy i czas, który spędzimy z najbliższymi. Wielkanoc to najważniejsze święto w polskiej kulturze, dlatego i w tym roku postaramy się przygotować dania tradycyjne, ale pamiętając też o tym, by były one zdrowe. Każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. Na pierwszy ogień twarożek z rzodkiewką. Danie proste, bezmięsne, lekkie i smaczne.
Składniki (6-8 porcji):
- 350 gramów twarogu półtłustego
- 250 gramów jogurtu naturalnego 0%
- 100 ml mleka 1,8%
- 1 mała posiekana cebula
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pęczek rzodkiewki
Przygotowanie:
Twaróg mieszamy bardzo dokładnie z jogurtem oraz mlekiem. Dodajemy cebulę i znowu mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. W razie potrzeby dodajemy mleka. Całość posypujemy szczypiorkiem a na górze układamy umyte i pokrojone rzodkiewki. Podajemy ze świeżym pieczywem.